Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 43,Τ.Κ. 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ
Τηλ &Fax: (2710) 221964  ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6974456282




                                                                    ΤΡΙΠΟΛΗ,   22/ 02/2018
                                                                               ΑΡ.ΠΡΩΤ. 30
ΠΡΟΣ: Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
           κ. Πέτρο Τατούλη


ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΟΜΑμεΑ ΠΕΛΟΠΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ  ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ           ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Αξιότιμε κύριε  Περιφερειάρχη,

Με την παρούσα επιστολή σας θέτουμε υπόψιν σας τα πάγια και τρέχοντα   ζητήματα  που απασχολούν τα ΑμεΑ, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους στην  Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης.
Σας επισημαίνουμε ότι η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, η οποία ιδρύθηκε το 2013 και   είναι μέλος της ΕΣΑμεΑ,  εκπροσωπεί 15 συλλόγους ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  που αγωνίζονται για την ίδια τους τη ζωή.
Προσδοκούμε ότι θα εξετάσετε τα αιτήματά μας, με γνώμονα τις αρχές του κοινωνικού δικαίου για την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των   ευπαθών κοινωνικά ομάδων της Περιφέρειάς μας.  

Εκτός των γενικότερων  θεμάτων που επανειλημμένα και λεπτομερώς καταθέτει η ΕΣΑμεΑ στον κ. Πρωθυπουργό,  στους κ.κ.  Υπουργούς  και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου  έχουν, ανά Υπουργείο,  ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα σχεδόν τα Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η πρότασή μας είναι να γίνουν άμεσα προσλήψεις. Πιο συγκεκριμένα:
·         Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης έχει έλλειψη από Παθολόγους και ιδιαίτερα με εξειδίκευση στο Διαβήτη αλλά και από άλλες ειδικότητες.
·         Πρέπει να λειτουργήσουν Διαβητολογικά Ιατρεία όπου δεν υπάρχουν και να ενισχυθούν  με εξειδικευμένο  στο Σακχαρώδη Διαβήτη ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου υπάρχουν,   σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
·         Στο Νοσοκομείο Μολάων της Π.Ε. Λακωνίας υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης Νεφρολόγου για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και 2 εξειδικευμένων νοσηλευτών/τριών ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των μακροχρόνιων και έκτακτων αναγκών των κλινικών.
·         Στο ΠΕΔΥ Κορίνθου απαιτείται η πρόσληψη ενός  Καρδιολόγου, ενός Νευρολόγου και ενός Παθολόγου (η έλλειψή τους επηρεάζει την περίθαλψη των ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες)
·         Στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου απαιτείται η πρόσληψη Νευρολόγου και Αγγειοχειρουργού εξειδικευμένου για την μονάδα τεχνητού νεφρού.
·         Στο Γενικό Νοσοκομείου Άργους-Ναυπλίου δεν υπάρχει ψυχίατρος
Επιπλέον,
·         Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από ελλείψεις  αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι διαβητικοί  (πχ ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαρφιστήρες  κλπ). Ζητείται η άμεση διευθέτηση του ζητήματος. 
·         Στο Γενικό  Νοσοκομείο Κορίνθου δεν γίνεται συντήρηση  στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης και υπάρχει  έλλειψη εξοπλισμού νοσηλείας.
·         Στο Νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας υπάρχει  ανάγκη για αντικατάσταση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
·         Υπάρχει έλλειψη δομών και συγκεκριμένα  ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και  Κέντρων ημερήσιας φροντίδας τους περισσότερους  Δήμους της Περιφέρειάς μας.
·         Σε κανένα δήμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν λειτουργεί  Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).
·         Υπάρχει αίτημα των συλλόγων  γονέων και κηδεμόνων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων  για μεταφορά και ένταξη των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ  στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Κέντρα Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου να επιτελέσουν τον αρχικό σκοπό ίδρυσής τους ως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
·         Αίτημα των Συλλόγων ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, είναι να τους δίνεται  η δυνατότητα να προσλαμβάνουν ειδικούς (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό κλπ), μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ή/και προγράμματα πρόσληψης ανέργων που διαχειρίζονται οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Για παράδειγμα η Ομοσπονδία μας (ΠΟΜΑμεΑ ΠΕΛ/ΣΟΥ) στερείται γραμματειακής υποστήριξης λόγω οικονομικών δυσκολιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες της. Επίσης, υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα, οι οποίοι αδυνατούν να τα  πραγματοποιήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων.
·         Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ένταξης στην εργασία. Όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της εκπαίδευσής τους, κλείνονται ξανά στα σπίτια  τους αδυνατώντας να βρουν εργασία. Προκειμένου να καταστεί εφικτή τόσο η κοινωνική όσο και εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία προτείνουμε την δημιουργία δομών δημιουργικής απασχόλησης σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, απόλυτα στοχευμένων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, τα οποία θα τους διασφαλίζουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να καταστούν το ίδιο παραγωγικά με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα απορρόφησή   τους από την αγορά εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
·         Κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρατηρούνται ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα τα ειδικά σχολεία και τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ να  υπολειτουργούν. Όλη αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει τόσο το έργο των διδασκόντων όσο και την πρόοδο των μαθητών που φοιτούν στα σχολειά αυτά! Πρόταση: να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και διευθέτηση του ζητήματος τη νέα σχολική χρονιά. Σημαντικό επίσης πρόβλημα για τα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία είναι το διαρκές πρόβλημα της μετακίνησής τους από και προς τις οικίες τους, μιας και κάθε χρόνο προκηρύσσονται με καθυστέρηση οι διαγωνισμοί για την ανάθεση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι οικογένειές τους τόσο με οικονομικό όσο και με ψυχικό κόστος.
·         Το ΕΕΕΕΚ στην Π.Ε. Αρκαδίας βρίσκεται στην Μαντίνεια, 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και μάλιστα δίπλα στο νεκροταφείο του χωριού Κάψια, με αποτέλεσμα οι μαθητές, άτομα με αναπηρία να ταλαιπωρούνται και να χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο. Οι εγκαταστάσεις, δε, του ΕΕΕΕΚ είναι ακατάλληλες και ανεπαρκείς. Απαιτείται η μεταφορά του στην Τρίπολη, σε κατάλληλο κτήριο.
·         Τα περισσότερα σχολεία της Πελοποννήσου είναι μη προσβάσιμα για τους μαθητές με κινητική αναπηρία.
·         Υπάρχουν δυσκολίες στην τοποθέτηση σχολικής νοσηλεύτριας στα σχολεία για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ
·         Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση του διατροφικού επιδόματος στους δικαιούχους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
·         Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής των αρχών του «Σχεδίαση για όλους» και συγκεκριμένα όσον αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε έργα των Δήμων και του Δημοσίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Απαιτείται άμεσα  ορισμός μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των νομοθετημένων τεχνικών προδιαγραφών των έργων, με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ΑμεΑ.  Παρ’ όλες τις παρεμβάσεις των σωματείων μας,  τα περισσότερα έργα παραδίδονται με κακοτεχνίες  και σφάλματα. Κραυγαλέο παράδειγμα  είναι, τόσο το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και Αργολίδας όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα οποία είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστα για τα άτομα με αναπηρία.
·         Υπάρχει έλλειψη προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς και λοιπούς χώρους κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (πχ κάστρο Καλαμάτας), στις τράπεζες, σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
·         Τα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο των τοπικών όσο και των υπεραστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην πλειοψηφία τους δεν είναι προσβάσιμα για τα άτομα με κινητική αναπηρία.
·         Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τυφλοί με την έλλειψη προσβασιμότητας. Συγκεκριμένα απαιτούνται τα εξής: 1) Ηχητική αναγγελία των στάσεων στα αστικά λεωφορεία και των ορόφων στους ανελκυστήρες των κτηρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες  2) Ηχητική σήμανση στα φανάρια και 3)Τοποθέτηση οδηγών όδευσης στα πεζοδρόμια.

Η επίτευξη προσβασιμότητας συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όσο και στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας, μιας και σύμφωνα με έρευνες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας πάνω  44 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρώπη των 28) έχουν κάποιας μορφής αναπηρία και αποτελούν δυνητικοί επισκέπτες της χώρας μας.
Κύριε Περιφερειάρχη,   
Οι παραπάνω καταστάσεις είναι προφανές ότι επιφέρουν για τους ανθρώπους μας με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες  και τις οικογένειές τους αναίτιο πόνο, κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες.  

Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή  με την οποία ζητάμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα από εσάς προσωπικά να λάβετε αποφάσεις, όπου έχετε αρμοδιότητα, ή άλλως  να  συνδράμετε στην  διαδικασία επίλυσης των  προβλημάτων μας  από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου


ΚΟΙΝ.: 1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΣΑΜΕΑ
           2. ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΜΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου