Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

(Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
(Ε.Σ.Α.μεΑ)
Εθνικής Αντιστάσεως 43, Τ.Κ.22100, Τρίπολη
Τηλ & Fax : 2710221964
Τηλ.Προέδρου: 6974456282- 6907612370 κ.Νίκος Καραλής
Ώρες λειτουργίας: Δε- Πα 9.00- 13.00


Τρίπολη, 02/04/2021




Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού, όπως καθιερώθηκε με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) το 2007.

Οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού αποτελούν μία εκ γενετής και ισόβια αναπηρία, με  μεγάλη ποικιλία και μοναδικότητα για κάθε άτομο ως προς τις δυνατότητες και τις εμφανίσεις γνωρισμάτων. Οι συνήθεις διαταραχές που απαντώνται στα άτομα που παρουσιάζουν αυτισμό είναι συμπεριφορικές και κοινωνικές. Όπως είναι η  ακαμψία της σκέψης και η έλλειψη ή απουσία επικοινωνίας.

Οι δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους και την οικογένεια, η οποία αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους στη χώρα μας. Για την βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους, η  δια βίου εκπαίδευση είναι η μόνη λύση που δύναται να είναι αποτελεσματική για τη δημιουργία ενός δομημένου, ασφαλούς και φιλικού περιβάλλοντος όπου τα άτομα με αυτισμό θα βελτιώσουν σημαντικά το βαθμό λειτουργικότητας τους , έχοντας την ευκαιρία να γίνουν παραγωγικοί και ενεργοί πολίτες.

Παρά τον μεγάλο αγώνα του αναπηρικού κινήματος και της ΕΣΑμεΑ, στην Ελλάδα τα άτομα με αυτισμό συνεχίζουν σε σημαντικό ποσοστό να μη λαμβάνουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μη λαμβάνουν πιστοποιημένη και εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, ενώ συνεχίζεται η ανεπάρκεια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αφήνοντας αόριστο τον μεγαλύτερο φόβο των οικογενειών για το μέλλον των ατόμων με αυτισμό όταν η οικογένεια δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίσει.

Σε αυτή την δύσκολη στιγμή της ανθρωπότητας και το χρόνο αυτό της πανδημίας τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν τον εγκλεισμό και την δυσχερή καθημερινότητα χωρίς θεραπείες και προσβάσιμα μέσα για τη βελτίωση της ζωής τους. Τα άτομα με αυτισμό πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα συστήματα υποστήριξης που απαιτούνται για να παραμείνουν στα σπίτια τους και στις κοινότητες τους σε περιόδους κρίσης, αντί να αντιμετωπίσουν την προοπτική της αναγκαστικής ιδρυματοποίησης.

Θα πρέπει λοιπόν, μία μέρα σαν αυτή , οι κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δούμε την πραγματικότητα, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να δείξουμε αλληλεγγύη στα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου