ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
(Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
(Ε.Σ.Α.μεΑ)
Εθνικής Αντιστάσεως 43, Τ.Κ.22100, Τρίπολη
Τηλ & Fax : 2710221964
Τηλ.Προέδρου: 6974456282- 6907612370 κ.Νίκος Καραλής
Ώρες λειτουργίας: Δε- Πα 9.00- 13.00
Η Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), προς τιμή των γενεθλίων του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και αναγνώρισης των προσπαθειών του για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τύφλωση. Τυφλός και ο ίδιος, επινόησε ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, που φέρει το όνομά του. Ο Λουί Μπράιγ έχασε την όραση του μικρός και στα δυο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς".
Η γραφή Braille χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Η γραφή Braille είναι το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.
Αυτό το σύστημα γραφής παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο γραμματισμού και καθολικής χρησιμότητας εφόσον απαντάται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας όπως πινακίδες, ΑΤΜs , ανελκυστήρες, συσκευασίες φαρμάκων, ρολόγια καθώς και άλλους τομείς που εξελίσσονται και μεταβάλλονται διαρκώς αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα αυτού του συστήματος γραφής. Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός πως πολλές υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εστιάζουν σε διαθέτουν τις πληροφορίες και τη προσβασιμότητα των παροχών τους μεταφρασμένα στη γραφή Braille, αποκλείοντας τα άτομα με την εν λόγω αναπηρία από στοιχειώδη κεκτημένα αγαθά όπως η ενημέρωση ή η πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα τους.
Ενώ θεωρητικά όλοι αξίζουν (και δικαιούνται νομικά) τις ίδιες υπηρεσίες, πρακτικά κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται για όλους.
Ας είναι η μέρα αυτη αφορμή για την άρση αυτών των ανισοτήτων και την επίλυση και εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ατόμων με τύφλωση όπως και όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς αλλά ισάξιας διαβίωσης.
ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ, ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ
© SanSimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου