Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ε.Σ.Α.μεΑ: Επείγουσα επιστολή - παρέμβαση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
(Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
(Ε.Σ.Α.μεΑ)
Εθνικής Αντιστάσεως 43, Τ.Κ.22100, Τρίπολη
Τηλ & Fax : 2710221964
Τηλ.Προέδρου: 6974456282- 6907612370 κ.Νίκος Καραλής
Ώρες λειτουργίας: Δε- Πα 9.00- 13.00 π.μ.




Επείγουσα επιστολή - παρέμβαση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, παρεμβαίνοντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου που εισέρχεται για συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

Στην επιστολή η ΕΣΑμεΑ στηλιτεύει το γεγονός ότι απουσιάζουν παντελώς διακριτές ρυθμίσεις προστασίας των ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις. Η απουσία όμως διακριτών μέτρων πρόσθετης προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δείχνει ότι για ακόμη μία φορά η Πολιτεία αλλά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επιφέρει η Αναπηρία και η Χρόνια Πάθηση. Μια σειρά από παραδείγματα διακριτών μέτρων μπορεί να είναι: η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος, να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 67%, παρά μόνο το πραγματικό, ή η οριστική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η ΕΣΑμεΑ αναμένει τη συμπλήρωση του νομοσχεδίου καθώς και τον καθορισμό συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ υπενθυμίζει και το υπόμνημα που είχε αποστείλει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, με όλα τα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος που άπτονται του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιστολή.

Αθήνα: 29/07/2019
Αρ. Πρωτ.: 1062

ΠΡΟΣ:
κ. Χρ. Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, κ. Απ. Βεσυρόπουλου
- Γραφείο Υφυπουργού για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θ. Σκυλακάκη
- Γραφείο Γ. Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χ. Τριαντόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φ. Κουρμούση
- Γραφείο Γ. Γ. Γραφείο Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά
- Γραφείο Γ. Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Αθ. Καλύβα
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
- Οργανώσεις- Μέλη ΕΣΑμεΑ

Παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ επί του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, με το παρόν έγγραφό της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που εισέρχεται σήμερα στη Βουλή για συζήτηση, απουσιάζουν παντελώς διακριτές ρυθμίσεις προστασίας των ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις.

Ασφαλώς οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Η απουσία όμως διακριτών μέτρων πρόσθετης προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δείχνει ότι για ακόμη μία φορά η Πολιτεία αλλά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επιφέρει η Αναπηρία και η Χρόνια Πάθηση. Μια σειρά από παραδείγματα διακριτών μέτρων μπορεί να είναι: η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος, να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 67%, παρά μόνο το πραγματικό, ή η οριστική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Πρόσφατα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σας καταθέσαμε υπόμνημα στο οποίο περιεχόταν ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και αναμέναμε να είχε ληφθεί υπόψη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιθέτως διαπιστώσαμε ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι ακόμη υπάρχει το χρονικό περιθώριο να συμπληρωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στην κατεύθυνση προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας. Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για μία συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ με εσάς και τους συνεργάτες σας, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα της χώρας.


Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου